Waar moet een goed cv aan voldoen18 aug. 2017

Tijdens intakegesprekken met kandidaten komt de vraag vaak naar voren; “Wat vind je van mij cv en heb je tips?” Ook bij het beoordelen van cv’s vallen veel punten op. Als recruitment consultant houd ik me veel met cv’s bezig. Er zijn veel tips op internet te vinden, maar de belangrijkste tips kunnen niet vaak genoeg gegeven worden. Daarom hier speciaal voor jou, 10 tips voor een goed cv.

Tip 1:  Keep it simple

Kleurtjes, lijntjes, termwolkjes, plaatjes en andere tierelantijntjes. Laat die lekker weg! Je levert geen kleurplaat in; het gaat om jouw kwaliteiten en werkervaring. Een helder overzichtelijk cv is veel meer waard dan een gezellig format. Het is absoluut wel geoorloofd lekker creatief te zijn met jouw cv wanneer je een functie of opdracht zoekt als grafisch ontwerper, webdesigner of architect. Als je niet naar een vormgevende rol solliciteert is mijn advies “Keep it simple”. Daarmee richt je de aandacht naar wat er wel toe doet.

Tip 2:  De kunst van het weglaten

In navolging van het vorige advies geef ik je ook deze; laat informatie die er niet toe doet weg van je cv. Het is absoluut verstandig om volledig te zijn in je werkomschrijving bij opdrachten en functies van relevante werkervaringen. Het is niet nuttig uit te leggen wat je bij je bijbaan deed die geen link heeft met het werk waar je nu naar solliciteert. Bekijk bij alles kritisch wat de relevantie is en laat weg of kort in wat overbodig is.   

Tip 3:  Omgekeerd chronologisch is het meest logisch

Je meest recente werkervaring is het meest relevant. Dat je daarom daarmee begint is voor de meeste mensen wel een open deur. Wat gelukkig al veel mensen doen is deze logica op hun hele cv toepassen. Zet zelf ook jouw laatste cursussen, trainingen en opleidingen bovenaan. Bij nevenactiviteiten natuurlijk net zo en je meest geliefde hobby noem je ook als eerst. Dit zorgt ervoor dat de belangrijkste informatie bovenaan en vooraan staat.

Tip 4:  Laat zien wie je bent!

Vertel iets over jezelf. Begin je cv met een persoonlijk tekstje van een paar regels waarin je vertelt wie je bent. Wat je voor persoon bent en waar jouw passie ligt is niet eenvoudig af te lezen uit jouw werkervaring. Door daar een stukje over te schrijven krijgt de lezer een idee van jouw persoonlijkheid. De een is bijvoorbeeld inkoper vanuit maatschappelijk oogpunt, de andere inkoper haalt voldoening uit het behalen van besparingen en weer een ander geniet het meest van de jurisprudentie die erbij komt kijken. Voeg ook aan je cv toe wat jouw hobby’s zijn. Dit maakt jouw cv persoonlijker en geeft de beoordelaar een beter beeld… Zeker wanneer je iets creatievers weet te noemen dan reizen, koken en wijntjes drinken met vrienden.

Tip 5:  Jong geleerd is oud gedaan? Een opleiding is geen cursus

Koppel opleidingen los van cursussen en trainingen. Een (beroeps)opleiding van een paar jaar is wel degelijk iets anders dan een training management. Wanneer je opleidingen en cursussen/trainingen opsplitst is sneller zichtbaar wat jouw opleidingsniveau is. Vergeet er niet bij te zetten of je een diploma (en bij cursussen een certificaat) behaald hebt. Voor jou vanzelfsprekend dat je het met succes hebt afgerond, maar voor een beoordelaar kan gelden dat het niet expliciet noemen van een diploma erop kan wijzen dat je het niet gehaald hebt.

Tip 6:  Gebruik je koppie bij het bedenken van de kopjes

De meest gekozen en de wat mij betreft meest overzichtelijke indeling is als volgt:

  • Personalia (naam, woonplaats, contactgegevens, geboortegegevens, burgerlijke status)
  • Profiel (persoonlijk stukje over wie je bent als werknemer/zelfstandige)
  • Opleidingen (omgekeerd chronologisch met diploma)
  • Cursussen en trainingen (omgekeerd chronologisch met certificaten)
  • Werkervaring (omgekeerd chronologisch met relevante werkzaamheden beschreven)
  • Nevenactiviteiten (omgekeerd chronologisch met relevante werkzaamheden beschreven)
  • Computer vaardigheden / Overige vaardigheden / Vakkennis
  • Talen
  • Hobby’s (voor de personal touch)
  • Referenties (als je die hebt van een werkgever waar je eerder vergelijkbaar werk deed)

Tip 7:  Toch even je gezicht laten zien

Wel of geen foto? Tegenwoordig wordt jouw naam toch wel even gegoogeld. Als je een beetje bij de tijd bent heb je een LinkedIn pagina met profielfoto. Daarnaast werken onze hersenen zo dat we meer vertrouwen en een beter gevoel hebben bij dingen, situatie en ook gezichten die we herkennen. Het is dus gunstig om je gezicht te laten zien. Mensen die we meer tegen komen gaan we aantrekkelijker en betrouwbaarder vinden naar mate we hen vaker zien. Zorg wel voor een neutrale, representatieve en zakelijke foto. Heb je niet zo’n foto? Laat het dan weg. Het kan ook helpen iemand uit jouw omgeving te vragen welke foto jou van je beste kant laat zien.  

Tip 8:  Max 2 A4tjes?

Tja, dat wordt vaak geroepen. Zet je werkervaring op minder dan twee A4 want recruiters zouden toch alleen de eerste pagina bekijken. Maar, zoals bij veel zaken, gaat het ook bij een cv niet alleen om de lengte. Het gaat er om wat je ermee kunt. Laat irrelevante zaken (zoals bijbaantjes en een niet afgeronde opleiding van drie weken) weg, maar zorg dat geen relevante informatie mist. Als je drie, vier of zeven kantjes nodig hebt om jouw relevante werkervaring neer te pennen, doe dat dan. Handig gebruik maken van een bijlage kan een uitkomst zijn.

Voor een goede opmaak gebruik je Arial en lettergrote 10. Dit is goed te lezen. Je kunt best om die twee regels die net eenzaam op een volgende pagina komen een deel in lettergrote 9 toveren, maar maak het niet te bond door te kleine lettertjes te gebruiken om maar aan een minimaal aantal pagina’s te komen.

Tip 9:  Sorry dat ik besta

Ben je wel eens gaan eten bij vrienden die zich voor je een hap kon nemen al excuseerde dat de quiche nog wel iets langer in de oven had kunnen staan, de aardappeltjes wel wat te donker gebakken zijn en de salade misschien wat saai is met alleen sla, komkommer, tomaat, ui en feta?

Je kunt in deze situatie dan nog zo een honger hebben; deze verontschuldigingen geven je wellicht een rare smaak in je mond. Nu je het zegt, die aardappels waren wel aangebrand inderdaad. Zo is het ook met solliciteren. Verontschuldig je niet voor de ervaring die je mist, de leeftijd die je hebt of voor welke andere mogelijke reden van afwijzing. Focus op je voordelen. Dat je ouder bent dan de gemiddelde sollicitant, dan heb je wellicht ook wel meer ervaring.

Tip 10: Behaalde resultaten bieden een voorspelling voor de toekomst

Dus je bent een aanbestedingsexpert ICT… Noem dan in jouw cv op zijn minst een paar ICT aanbestedingen die je hebt gedaan. Wat was jouw rol daarin en welke moeilijkheden heb je overbrugd? Je mag best benoemen welke resultaten/prestaties je hebt behaald. Vertel wat over de Spend en over het aantal medewerkers waar je als leidinggevende verantwoordelijk voor was. Uit onderzoek blijken mannen beter in het benoemen van hun prestaties dan vrouwen waardoor zij ook tijdens sollicitatiegesprekken een kleine voorsprong hebben. Onterechte borstklopperij is af te raden, maar wees zeker niet te bescheiden en juist duidelijk over wat jij bewezen kunt.  

Deze tips, die zoals ik eerder schreef niet vaak genoeg gedeeld kunnen worden, zijn mijn bijdrage aan betere overzichtelijkere cv’s. Heb jij nou tips die niet mogen ontbreken? Ben jij als cv beoordelaar dingen tegen gekomen die je liever niet meer ziet op cv’s? Of worstel je ergens mee bij het opstellen van je eigen cv? Schrijf een opmerking of neem contact met me op.  

Caithlin van Wissen
Recruitment Consultant bij InQuest

2018 © InQuest onderdeel van de Actos Groep - Algemene voorwaarden - Webmail - Privacy - Medewerkers
Webdesign & ontwikkeling door Webtraders