NEVI PMI® september 59.8

Nevi Pmi Sep 600Px

01 okt. 2018

Groei versnelt 

 Zoetermeer, 1 oktober 2018 – Na een vertraging halverwege het jaar versnelde de groei in september weer, zo blijkt uit de laatste PMI® die uitkwam op 58.8 en daarmee het hoogste niveau bereikte in drie maanden.

De productie nam voor de vijfenzestigste maand op rij toe – een recordperiode. De hoeveelheid onvoltooid of nog niet uitgevoerd werk was voor de veertiende maand op rij groter en dit markeerde de langste periode van groei in meer dan elf jaar. De voorraad gereed product daalde voor de derde maand op rij. Opnieuw was er een forse uitbreiding van de inkoopactiviteiten en de voorraad ingekochte materialen nam voor de vijfentwintigste maand op rij toe, een record.

De nieuwe orders namen toe en de groei van de export orders was de grootste sinds februari. Voor het eerst in acht maanden groeide de werkgelegenheid sterker dan de maand ervoor. De levertijden werden aanzienlijk langer, wat leidde tot het vijf na laagste niveau ooit van de desbetreffende index.

De inkoopprijsinflatie steeg naar het hoogste niveau in acht maanden en de verkoopprijsinflatie was het hoogst in zeven maanden.

De verwachtingen voor de productieomvang waren in september het meest positief in vijf maanden.

Redactioneel commentaar prof dr. Arjan van Weele, NEVI hoogleraar Inkoopmanagement TU Eindhoven

Ook in september was er in de Nederlandse industrie sprake van een lichte toename van de groei van de bedrijfsactiviteiten. De NEVI Purchasing Managers’ Index noteerde een score van 59.8, licht hoger dan in augustus (59.1).Een cijfer boven de 50.0 wijst op een verbetering van de omstandigheden in de sector. De Nederlandse industrie kent nu al meer dan 5 jaar ononderbroken groei en presteert heel goed. Zeker vergeleken met de Eurozone (PMI september: 54.6) en de Verenigde Staten (PMI september: 54.7). De Nederlandse industrie draait op volle toeren. De orderportefeuilles zijn voor alle producenten van halffabricaten, componenten en vooral investeringsgoederen goed gevuld. Bedrijven overwegen investeringen in de productiecapaciteit en personeel om aan de nog almaar toenemende vraag te voldoen. Maar het lijstje van tekorten aan benodigde materialen en diensten wordt maand na maand langer. Sommige elektronische componenten kennen al levertijden van meer dan 50 weken! Naast enkele grondstoffen en halffabricaten worden tekorten gemeld aan geschoold, tijdelijk personeel en… fietsen! Levertijden lopen sterk op. En dat geldt ook voor de inkooprijzen van tal van grondstoffen, die zich vertalen in hogere verkoopprijzen. Het perspectief voor de Nederlandse industrie is voor de komende maanden uitstekend. De lichte opleving van de bedrijfsactiviteiten is de reden dat ik mijn rapportcijfer verhoog naar 8.3 (was: 8.2).

2019 © InQuest onderdeel van de Actos Groep - Algemene voorwaarden - Webmail - Privacy - Medewerkers
Webdesign & ontwikkeling door Webtraders