InQuest nieuws

Special: Cursus Inkoop en contracteren binnen het sociale domein

InQuest Publiek werkt samen met “Studiecentrum voor..

Rondetafel: Decentralisaties Sociaal Domein

InQuest Publiek en haar interim inkoopprofessionals hebben..

Workshop 17 april: Selectie leverancier die echt verschil maakt!

 In economisch lastige tijden verschuift de focus..

Overall winnaar DSA 2014: Boskalis

Vanavond zijn in het Groene Paviljoen in Baarn de winnaars..

Pinar: “Kansen moet je aangrijpen, mogelijkheden benutten”

Graag stellen wij u voor: Pinar Dogru Tijdens mijn deeltijd..

7 valkuilen bij de inzet van jong inkooptalent: val er zelf niet in!

Veel inkooporganisaties hebben het moeilijk in deze tijden..

InQuest start met certificeringprogramma Inkopers Sociaal Domein

Vooraankondiging; InQuest Publiek en haar interim inkoopprofessionals..

Vanavond uitreiking Dutch Sourcing Awards 2014

Vanavond worden de Dutch Sourcing Awards 2014 uitgereikt..

Blog: Machtsmisbruik of gewoon slim ondernemen?

Deze keer was het “ons kruidenierswarenhuis”..

Genomineerden DSA 2014 inkoopteam zijn bekend

Afgelopen week heeft de jury de genomineerden voor de Dutch..

PMI Februari 2014 55,2. Groei productie vlakt af, maar blijft aanzienlijk

De NEVI PMI® steeg van 54.8 in januari naar 55.2 deze..

Voorkennis bij aanbestedingen: wie wil dat nou niet?

Een aanbestedende dienst laat zich vaak vooraf adviseren..

FMQuest Adviseur Oscar van Lingen

FMQuest, onderdeel InQuest Holding,  is een gespecialiseerd..

Shoot the Cowboy!

Sales getraind te vertellen wat Klant wil horen. Hoe Inkoop kan bepalen..

Inkopers op de golfbaan 2014

       ‘INKOPERS OP DE GOLFBAAN’15 september..

InQuest events

InQuest events

FMQuest

Geografische spreiding kandidaten InQuest

Inkoopprofessional nodig in Delfzijl, Den Haag, Doetinchem of Maastricht?

 

InQuest voorziet haar opdrachtgevers in heel Nederland van de juiste inkoop en logistieke professionals (HBO en WO niveau). Of dit nu in het Noorden (Delfzijl), Westen (Den Haag), Oosten (Doetinchem) of Zuiden (Maastricht) is, InQuest biedt uw organisatie de juiste inkoop of logistieke professional!

 

InQuest beschikt in de Benelux over een zeer groot kandidatenbestand van ruim 18.000 inkoop- én  logistieke professionals, voor vaste en tijdelijke posities. Voor Nederland bedraagt dit 13.000 voor het inkoopbestand. Bij de keuze voor een werkgever door een sollicitant speelt, naast een correcte beloning, uiteraard ook de reisafstand woon/werk een belangrijke rol. Indien deze reisafstand en/of reistijd te lang wordt, zal een kandidaat immers minder snel interesse hebben in een bepaalde functie. Het is dan ook van belang dat de geografische spreiding van de kandidatenpopulatie van InQuest breed is en dat zo veel mogelijk inkopers in Nederland bij ons bekend zijn.  

 

Om de reikwijdte van onze dienstverlening duidelijk in kaart te brengen, heeft InQuest een kleinschalig onderzoek uitgevoerd naar de geografische spreiding van de kandidaten binnen het vakgebied inkoop met een HBO of WO opleiding, die bij InQuest in het bestand staan ingeschreven. Daar InQuest zorgt voor de invulling van zowel vaste als tijdelijke functies, is in het onderzoek onderscheid gemaakt tussen vaste en interim kandidaten. InQuest kan in elke provincie van Nederland geschikte inkoopprofessionals leveren. Uit onderstaande tabel en kaart van Nederland wordt dit inzichtelijk gemaakt.

 

Geografische spreiding inkoop professionals (Vaste posities)

 

  

 Tabel 1: Geografische spreiding inkoop professionals (vast)

 

Uit tabel 1 blijkt dat veruit de meeste inkoop professionals woonachtig zijn in de provincies Zuid-Holland (27.6%), Noord Holland (21.9%) en Noord-Brabant (15.1%). De provincies Utrecht (8.9%), Gelderland (8.1%) en Flevoland (5.7%) bevinden zich in de middenmoot terwijl de provincies Friesland en Groningen de minste inkopers herbergen.

 

Uit de analyse kan worden geconcludeerd dat het gros van de populatie aan hoog opgeleide inkoopkandidaten woonachtig is in de Randstad en de daaraan grenzende provincies. Een niet al te verrassende uitkomst gezien dat deze provincies gezamenlijk ook veruit de meeste bedrijvigheid (multinationals en groter MKB) in Nederland herbergen.

 

Het aantal kandidaten in de overige provincies Limburg (403), Overijssel (368) Zeeland (166) en de drie Noordelijke provincies Friesland (113), Groningen (113), Drenthe (119)) is dan ook een 1:1 weerspiegeling van het kleiner aantal multinationals en grotere MKB bedrijven die in deze provincies gevestigd zijn. De vraag naar inkopers op HBO/WO niveau is dan ook in deze provincies significant lager. 

 

Geografische spreiding tijdelijke inkoop professionals (Interim posities)

 

 


Tabel 2: Geografische spreiding interim inkoop professionals

 

De geografische spreiding van tijdelijke inkoopkandidaten (interim) laat min of meer eenzelfde  procentuele verhouding zien als bij de vaste inkoopkandidaten. Ook bij de interim kandidaten valt op dat deze voornamelijk woonachtig zijn in de Randstad en de daaraan grenzende provincies. Koplopers zijn Zuid-Holland (26.3%), Noord-Holland (19.7%) en Utrecht (15.84%). Dan volgt er een klein gat met de provincies Utrecht (9.5%), Gelderland (8.3%) en Flevoland (6.6%). En verhoudingsgewijs scoren de provincies Overijssel ( 3.8%), Limburg (3.5%), Drenthe (1.5%), Groningen (1.4%) en Friesland (1.4%) ook hier het laagst.

Top 10 steden

Opvallend veel inkoopprofessionals (vast en interim) zijn woonachtig in top 10 steden Nederland. Van de bij InQuest ingeschreven inkopers met een HBO of WO-opleiding, zijn 29.9% van het totaal woonachtig in de top 10 steden van Nederland.  Deze inkoopprofessionals zijn ingeschreven als potentieel zoekende naar een nieuwe vaste positie. Bij interim inkoopprofessionals is dit aantal 28.6% van het totaal. Van de top 10 steden scoren –niet onlogisch- de drie grootste steden van Nederland het hoogst (Amsterdam, Rotterdam en Den Haag). Opvallend is dat de stad Groningen relatief bijzonder laag scoort (zowel bij vast als interim). Dit is echter wel in lijn met de eerdere bevinding dat de spoeling aan inkoopprofessionals (vast en interim) in de drie noordelijke provincies aanzienlijk dunner is dan in de Randstad.  

 

Slotwoord

Dit onderzoek is een momentopname uit januari 2012 en heeft betrekking op een geografische analyse op (voornamelijk) provinciaal niveau van de woonplaats van bijna 13.000 inkopers met een HBO of WO opleiding die per januari 2012 bij InQuest ingeschreven stonden.  Het team van InQuest (researchers en consultants) spreekt jaarlijks ruim 4.000 inkoopprofessionals en volgt de demografische ontwikkelingen op de voet. Onze kandidaatgegevens worden zo veel als mogelijk jaarlijks geactualiseerd om voor onze klanten voor elke inkooppositie de juiste kandidaat snel en deskundig te kunnen selecteren.

 

Wij geloven dat de komende jaren de ontwikkeling van Inkoop als discipline, veel meer te maken heeft met mensen dan met modellen of tools. De ultieme uitdaging voor Inkooporganisaties is om de juiste kennis, competenties en ervaring op de juiste plaats te krijgen. Daar zal het verschil worden gemaakt. Organisaties zijn hier nog zoekende en weten niet altijd wat de optimale bezetting van Inkoop moet zijn om het beste resultaat te realiseren! InQuest is hiervoor de meest geschikte gesprekspartner!

 

 

NB: Zie ook deel II InQuest beweegt (in) de inkoop..Demografische gegevens Inkopers in Nederland 

 

 

Wilt u weten wat InQuest voor u of uw organisatie kan betekenen? Neem dan vrijblijvend contact op via 070 – 3029040 of per email: info@inquest.nl. Het verplicht u tot niets!

 ___________________________________________________________________________________________________________________________________________

Over InQuest
InQuest is marktleider in de personeelsbemiddeling voor Inkoop en Logistiek. InQuest heeft een professioneel netwerk van ruim 18.000 professionals. De consultants van InQuest spreken gezamenlijk jaarlijks ruim 4.000 kandidaten met een inkoop/logistiek profiel. InQuest heeft ervaring met het bemiddelen van professionals in alle sectoren en industrieën en hebben een internationale klantbestand in alle sectoren, publiek en privaat.